Aπάντηση στο απλό τι είναι φακοί επαφής, οδηγίες καθώς και συμβουλές για οφθαλμική υγεία.

 

Φακοί επαφής, τι είναι;

 

Οι φακοί επαφής είναι δίσκοι οι οποίοι εφαρμόζουν στα μάτια με σκοπό την διόρθωση της όρασης. Παρουσιάζουν ραγδαία εξέλιξη ενώ οι χρήστες τους ανά το παγκόσμιο αυξάνονται συνεχώς λόγω των πλεονεκτημάτων που απολαμβάνουν σε σύγκριση με τα γυαλιά, ενω και το κόστος τους έχει μειωθεί σημαντικά. Η όρασή με φακούς επαφής είναι καλύτερη από ότι με τα γυαλιά διότι οι φακοί παρέχουν ευρύτερο πεδίο όρασης που δεν εμποδίζεται από το σκελετό, επίσης δεν προκαλούν πρισματική εκτροπή όπως τα γυαλιά, παρέχουν καλύτερη περιφεριακή όραση διότι οι φακοί κινούνται πάντοτε μαζί με το μάτι παραμένοντας στο σωστό κέντρο. Παρέχουν φυσική εμφάνιση χωρίς το μάτια να δείχνουν μεγαλύτερα ή μικρότερα απ ότι είναι στην πραγματικότητα, επιτρέπουν την ενασχόληση με τον αθλητισμό χωρίς το φόβο τραυματισμού από την θραύση των γυαλιών οράσεως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν απροβλημάτιστα σε όλες τις καιρικές συνθήκες, και γενικότερα συμβάλλουν ώστε ο χρήστης να βλέπει καλά, να αισθάνεται καλά, και κατ επέκταση να φαίνεται καλά.

 

Πώς ανακαλύφθηκαν οι μαλακοί φακοί επαφής;

Οι μαλακοί φακοί επαφής οφείλουν την ανακάλυψη τους στον Τσέχο χημικό Ότο Βιχτέρλε το 1959. Ο Βιχτέρλε ήταν μέλος του Τσέχικου κοινοβουλίου με Δημοκρατικές απόψεις και αρχές, οι δημοκρατικές του απόψεις αποτέλεσαν αιτία να εκδιωχθεί από το κοινοβούλιο το 1961 και η συνταγή της ανακάλυψης του να πωληθεί από το Τσέχικο κράτος σε Αμερικάνικη εταιρεία. Ο Ότο Βιχτέρλε δυστυχώς δεν πήρε το παραμικρό χρηματικό ποσό από το Τσέχικο κράτος για την πώληση της ευρεσιτεχνίας του. Πέθανε τον Αύγουστο του 1988. Στην αναγγελία θανάτου του η πρώτη σε πωλήσεις Αμερικάνικη εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ έγραψε: "Η εφεύρεσή του Τσέχου Ότο Βιχτέρλε εξελίχθηκε σε μια διεθνή επιχείρηση τζίρου πολλών δισεκατομμυρίων"

 

Τι κερδίζουν οι χρήστες φακών επαφής;

Όσοι έκαναν το "βήμα" μετάβασης από τα γυαλιά στους φακούς επαφής, μπορούν πλέον να διαλέγουν γυαλιά ηλίου χωρίς να ενδιαφέρονται για το αν αυτά επιδέχονται αλλαγές για να ενσωματώνουν διορθωτικούς φακούς ή όχι. Μπορούν να στέκονται στην βροχή χωρίς να χρειάζονται «υαλοκαθαριστήρες». Μπορούν να επιδοθούν σε αθλήματα, χωρίς το φόβο ότι τα γυαλιά οράσεως που φορούν ίσως σπάσουν. Απαλλάχθηκαν από το βάρος που γλιστρά συνέχεια από την μύτη τους, που θολώνει, «χαλαρώνει» και δημιουργεί κινδύνους σπασίματος ή λυγίσματος ενώ άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι βελτίωσαν αισθητικά την εμφάνισή τους.

 

Δεν φόρεσα ποτέ φακούς, όμως θέλω! Τι πρέπει να κάνω;

Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε οφθαλμίατρο ή οπτικό/οπτομέτρη, ο οποίος αφού λάβει το ιστορικό σας, θα κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις, και θα διαπιστώσει εάν κλινικά είστε σε θέση να φορέσετε φακούς επαφής. Αν σας κρίνει κατάλληλους τότε θα ακολουθήσει δοκιμαστική εφαρμογή με τις κατάλληλες τροποποιήσεις, όπου και όταν αυτές χρειάζονται, και φυσικά θα σας εκπαιδεύσει σύμφωνα με το πρωτόκολλο για την ορθή και ασφαλή χρήση φακών επαφής. Πάντοτε όμως θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του.

 

Είναι ασφαλής η χρήση φακών επαφής;

Η ασφαλής ή μη χρήση φακών επαφής εξαρτάται από εσάς. Εάν τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής, ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή και του οφθαλμίατρου ή οπτικού σας, τους αντικαθιστάτε πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, πλένετε-στεγνώνετε καλά τα χέρια σας προτού έρθετε σε επαφή με τους φακούς τότε οι πιθανότητες μολύνσεων περιορίζονται σημαντικά. Μελέτες που συχνά βλέπουν το φώς της δημοσιότητας δυστυχώς αποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που χρησιμοποιεί φακούς επαφής δεν τηρεί το πρωτόκολλο ορθής χρήσης.

 

Πώς κάνω εφαρμογή ή αφαίρεση φακών επαφής;

Εφαρμογή φακών επαφής.

1) Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας µε σαπούνι και στεγνώστε τα πολύ καλά με καθαρή πετσέτα, βγάλτε το φακό επαφής από την θήκη του.

sapounisma

2) Τοποθετήστε τον φακό επαφής στην άκρη του δείκτη σας με το κοίλο μέρος προς τα επάνω.

deiktis2

3) Τραβήξτε το κάτω βλέφαρο με το μεσαίο δάχτυλο και κοιτάξτε προς τα πάνω μέχρι να φανεί το λευκό μέρος του ματιού σας.

deiktis

4) Τοποθετήσετε το φακό επαφής στο μάτι σας, βγάλτε το δάχτυλο σας και αφήστε το βλέφαρο σας, ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας. Ο φακός θα έρθει και θα σταθεροποιηθεί στο κέντρο του ματιού σας. Μπορείτε επίσης να βάλετε τον φακό αµέσως επάνω στον κερατοειδή. Για να το πετύχετε, κοιτάξτε εστιάζοντας τον φακό και απαλά τοποθετήστε τον στο κέντρο του µατιού σας.

untitled

 

 

Αφαίρεση µαλακών φακών επαφής.

1) Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και στεγνώστε τα πολύ καλά με καθαρή πετσέτα.

sapounisma

2) Κατεβάστε το φακό επαφής προς το λευκό τμήμα του ματιού με το δάκτυλο σας, πιέστε απαλά το φακό ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα και σηκώστε τον έξω από το μάτι σας.

e3agwgi

 

 

 

Πότε πρέπει να αντικαθίστανται οι μαλακοί φακοί επαφής;

Οι φακοί επαφής έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα χρήσης. Οι ημερήσιοι φακοί επαφής θα πρέπει να αντικαθίστανται σε καθημερινή βάση, δεν χρειάζονται καμία συντήρηση και μετά την χρήση τους πετάγονται. Οι εβδομαδιαίοι, οι δεκαπενθήμεροι, και οι μηνιαίοι, όπως το λέει και η ονομασία τους είναι φακοί επαφής οι οποίοι θα πρέπει να αντικαθιστώνται κάθε εβδομάδα κάθε δύο εβδομάδες ή κάθε μήνα αντίστοιχα. Χρήζουν διαδικασία καθαρισμού απολύμανσης και φύλαξης. Η ωφέλιμη διάρκεια χρήσης συνήθως αναγράφετε επάνω σε κάθε κουτί φακών επαφής, εάν δεν είστε σίγουροι ή δεν μπορείτε να εντοπίσετε την αναγραφή αυτή συμβουλευτείτε οφθαλμίατρο ή οπτικό η εναλλακτικά επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο του κατασκευαστή των φακών επαφής που χρησιμοποιείτε. ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιείτε τους φακούς επαφής σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από εκείνο που προδιαγράφονται ακόμα και όταν δεν παρουσιάζουν εμφανή σημεία φθοράς. Αυτό έχει σχέση με την "γήρανση" των υλικών με τα οποία είναι κατασκευασμένοι οι φακοί επαφής, οπότε χάνοντας τις ιδιότητες τους δεν επιτρέπουν την σωστή οξυγόνωση του οφθαλμού, επίσης η επιφάνεια τους χάνει την λεία υφή την οποία είχαν όταν ήταν καινούριοι, έτσι αρχίζει και δημιουργείτε τριβή μεταξύ των φακών επαφής και των οφθαλμών σας με αποτέλεσμα την δυσάρεστη αίσθηση της τριβής και τους ερεθισμούς. Αξιοσημείωτο επίσης είναι οτι χάνοντας οι φακοί επαφής τις ιδιότητες τους ευνοούν την εισδοχή μικροοργανισμών και την ανάπτυξη μικροβίων τα οποία με την σειρά τους μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των οφθαλμών σας.

 

Πρέπει να τρίβονται οι φακοί επαφής κατά την διαδικασία καθαρισμού;

Ναι συστήνεται. Παρότι στο εμπόριο σχεδόν όλα τα σύγχρονα υγρά καθαρισμού που κυκλοφορούν πλέον αναγράφουν πως οι φακοί επαφής δεν χρειάζονται τρίψιμο κατά την διαδικασία καθαρισμού (no rub) εντούτοις με το να τρίβετε τους φακούς επαφής σας κατά την διαδικασία καθαρισμού επιτυγχάνετε προς όφελος σας η απομάκρυνση της πρωτεϊνικής συσσώρευσης προσφέροντας σας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

 

Επαρκεί η προστασία UV που παρέχουν ορισμένοι φακοί επαφής;

Αρκετοί φακοί επαφής ημερήσιοι καθώς και μηνιαίοι κατασκευαστικά έχουν ενσωματωμένο φίλτρο κατά της υπεριώδης ηλιακής ακτινοβολίας UV, η προστασία που παρέχουν στον χρήστη είναι θεμιτή δεν είναι όμως ολοκληρωτική. Σε χώρες με έντονη ηλιοφάνεια κατά την διάρκεια του έτους όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος συστήνεται η χρήση ποιοτικών γυαλιών ηλίου για την μέγιστη δυνατή προστασία.

 

Ποιες οι κύριες κατηγορίες διαλυμάτων καθαρισμού φακών επαφής;

Τα υγρά φακών επαφής χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τα λεγόμενα υγρά ψυχρού χημικού καθαρισμού και τα συστήματα καθαρισμού με συμβολή υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Τα υγρά ψυχρού χημικού καθαρισμού είναι τα πλέον διαδεδομένα. Παρουσιάζουν το πλεονέκτημα ότι οι φακοί επαφής δεν χρειάζεται να ξεπλυθούν πριν την εφαρμογή τους.

Τα καθαριστικά συστήματα φακών επαφής με υπεροξείδιο του υδρογόνου κάνουν πιο ισχυρό καθαρισμό στους φακούς επαφής αλλά μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα αν βρεθεί ποσότητα μη εξουδετερωμένου υγρού στο μάτι. Θέλουν συγκεκριμένο χρόνο για την εξουδετέρωση του υπεροξειδίου του υδρογόνου μέσα στην ειδική θήκη (συνήθως 6 ώρες).

Το τελικό διάλυμα που προκύπτει μετά την εξουδετέρωση δεν παρουσιάζει απολύτως καμία μικροβιοκτόνο δράση.

Στο παρελθόν παρατηρήθηκαν αλλεργίες στα συστήματα υπεροξειδίου του υδρογόνου επειδή περιείχαν δύο ουσίες, την θειμεροσάλη και την χλωρεξιδίνη. Σήμερα οι ουσίες αυτές έχουν καταργηθεί

Η επιλογή της κατηγορίας διαλύματος γίνεται μετά από συζήτηση με τον οφθαλμίατρο ή τον εφαρμοστή ο οποίος θα σας βοηθήσει στην σωστή επιλογή διαλύματος για την κάλυψη των αναγκών σας.

 

Τι κάνω εάν δεν έχω υγρό φακών επαφής για να τους απολυμάνω;

 

Δεν υπάρχει εως σήμερα οποιοδήποτε υλικό υγρό ή στερεό το οποίο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του καθαριστικού υγρού των φακών επαφής. Οποιοδήποτε υγρό, όπως νερό της βρύσης, εμφιαλωμένο, αποσταγμένο νερό ή ακόμα και ο ενέσιμος αποστειρωμένος ορός που κυκλοφορεί στο εμπόριο θα βλάψει ή δεν θα καθαρίσει όπως πρέπει τους φακούς επαφής σας με αποτέλεσμα με την χρήση τους να θέσετε σε κίνδυνο την οφθαλμική σας υγεία.

 

Μπορώ να κάνω μπάνιο με φακούς επαφής;

Φακοί επαφής και κολύμβηση δεν πάνε μαζί! Αν όμως θέλετε μπορείτε να φοράτε τους φακούς και να χρησιμοποιείστε παράλληλα για σκοπούς προστασίας σας τα ειδικά γυαλιά κολύμβησης που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ή μπορείτε εναλλακτικά να κάνετε χρήση ημερήσιων φακών επαφής, τους οποίους θα πρέπει να αφαιρέσετε και να πετάξετε αμέσως αφότου βγείτε από το νερό. Το νερό του δικτύου ύδρευσης όπως και το θαλασσινό όπως και της πισίνας επίσης δεν είναι συμβατό με τους φακούς επαφής οπότε οποιαδήποτε επαφή με τα παραπάνω υγρά θα τους βλάψει με αποτέλεσμα να θέσετε σε κίνδυνο την οφθαλμική σας υγεία.

 

Τι κάνω αν χάσω ένα φακό επαφής ή σκιστεί;

Θα πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως, μια σοφή παροιμία λέει των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, συνεπώς μια καλή λύση είναι να έχετε πάντοτε μαζί σας ημερήσιους φακούς επαφής.

 

Φακοί επαφής, μυωπία και εγκυμοσύνη

 

Κατά την διάρκεια της κύησης πολλές ορμονικές αλλαγές συμβαίνουν στον οργανισμό, αλλαγές οι οποίες μεταξύ άλλων συνήθως επηρεάζουν και την όραση. Αν προϋπάρχει μυωπία αυτή μπορεί να αυξηθεί κατά μέσο όρο μέχρι και ένα βαθμό, η αύξηση αυτή της μυωπίας είναι παροδική, επιστημονικά δεν υπάρχει ακριβής αιτιολογία όμως συσχετίζεται με την αύξηση στο πάχος του κερατοειδούς χιτώνα, την μεταβολή στην δακρυϊκή στοιβάδα καθώς επίσης και στην εμφάνιση παραμονή οιδήματος στον κερατοειδή κατά την διάρκεια της κύησης. Αναφορικά με την χρήση φακών επαφής κατά την κύηση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο ή τον οπτικό σας μιας και οι ορμονικές σας αλλαγές και ιδιαιτέρα η μεταβολή στην δακρυϊκή στοιβάδα κάνουν την εφαρμογή των φακών επαφής δυσκολότερη σε σχέση με το παρελθόν.

 

Τι να κάνω εάν κοιμηθώ με φακούς οι οποίοι δεν είναι ειδικοί για αυτό;

Οι φακοί επαφής θα πρέπει να αφαιρεθούν σας και να παρατηρήσετε για τυχόν ερεθισμό ή κοκκινίλες στα μάτια, εάν υπάρχει ερεθισμός θα πρέπει να ζητήθεί συμβουλή οφθαλμίατρου ή οπτικού. Μπορείτε να συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρο ή τον οπτικό σας για να σας ενημερώσει για τους φακούς επαφής νέας γενιάς Σιλικόνης υδρογέλης οι οποίοι επιτρέπουν σε αρκετούς χρήστες ακόμα και την εικοσιτετράωρη χρήση χωρίς να δημιουργούν ενοχλήσεις στα μάτια. Επίσης μπορείτε να ενημερωθείτε παρακάτω σε αυτό το μενού όπου αναφέρει πληροφορίες για φακούς επαφής νέας γενιάς Σιλικόνης Υδρογέλης.

 

Πώς χρησιμοποιώ λακ ή make-up με τους φακούς μου;

Eyliner, Mην βάλετε ποτέ eyeliner πιο μέσα από τη γραμμή των βλεφαρίδων, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να φράξουν οι σμηγματογόνοι αδένες. Η μη προσεκτική χρήση eyeliner επίσης μπορεί να λερώσει τους φακούς επαφής σας.

Spray / λακ: Τα μάτια σας πάντοτε θα πρέπει να παραμένουν κλειστά όταν βάζετε spray ή λακ για τα μαλλιά. Περιμένετε να κατακαθίσουν τα σταγονίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και μετά ανοίξετε τα μάτια σας. Η βλάβη στους φακούς επαφής που μπορεί να προκληθεί από spray ή λακ είναι μόνιμη, οι φακοί επαφής αχρηστεύονται και θα πρέπει να πεταχτούν.

Ιεραρχικά ακολουθήστε τα εξής, πρώτα θα πρέπει να χρησιμοποιείστε την λακ για τα μαλλιά σας, κατόπιν να εφαρμόσετε τους φακούς επαφής σας και μετά προσεκτικά να χρησιμοποιείστε το make-up σας.

 

Μπορούν οι φακοί επαφής να γλιστρήσουν πίσω από το μάτι;

Όχι, ποτέ δεν μπορεί να συμβεί αυτό διότι υπάρχει φυσικός φραγμός μεταξύ του εμπρόσθιου και του οπίσθιου μέρους του ματιού μας. Εάν λοιπόν ο φακός επαφής "χαθεί" μέσα στο μάτι θα πρέπει να μην πανικοβληθείτε και με ηρεμία να ερευνήσετε κάτω από το βλέφαρο σας, θα τον βρείτε συνήθως διπλωμένο κάτω από το επάνω βλέφαρο.

 

Υπάρχουν μειονεκτήματα στους φακούς επαφής;

Σωστή και υπεύθυνη χρήση των φακών επαφής προσφέρει μόνο πλεονεκτήματα. Τα μειονεκτήματα των φακών επαφής προκύπτουν μόνο από λανθασμένη χρήση. θα πρέπει πάντοτε να τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής δηλαδή καλό πλύσιμο και στέγνωμα των χεριών πριν την εφαρμογή των φακών επαφής στα μάτια μας, καλό πλύσιμο και στέγνωμα των χεριών πριν την αφαίρεση των φακών επαφής από τα μάτια μας. Δεν πρέπει να παρατείνουμε την χρήση τους εάν νιώθουμε ενοχλήσεις, θα πρέπει να τους αντικαθιστούμε στην ώρα τους και θα πρέπει πάντοτε να φροντίζουμε να τους καθαρίζουμε αποστειρώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Έρευνες που κατά καιρούς βγαίνουν στην δημοσιότητα δυστυχώς δείχνουν πως πολύ χαμηλό ποσοστό του πληθυσμού κάνει ορθή χρήση φακών επαφής.

 

Τι είναι ξηροφθαλμία;

Η ξηροφθαλμία είναι οφθαλμική πάθηση που σχετίζεται με την διαταραχή της ποιότητας ή και της ποσότητας των δακρύων που φυσιολογικά υπάρχουν στο μάτι.

Τα αίτια μπορεί να είναι περιβαντολλογικά ή κλιματολογικά, η σκόνη, τα καυσαέρια, η ρύπανση, ή η γύρη μπορούν να την προκαλέσουν. παθολογικά αίτια όπως ζαχαρώδης διαβήτης.
Ορμονικές αλλαγές όπως η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση μπορούν να επιφέρουν επίσης ξηροφθαλμία.

Η κακή διατροφή επίσης έχει ενοχοποιηθεί για πρόκληση ξηροφθαλμίας, η μη επαρκής κατανάλωση υγρών (αφυδάτωση) καθώς και η έλλειψη βιταμίνης Α.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επιφέρουν η να επιδεινώσουν την ξηροφθαλμία είναι το κάπνισμα, η πολύωρη χρήση φακών επαφής, η χρήση ορισμένων φαρμάκων καθώς και η γήρανση του οργανισμού.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε ξηροφθαλμία θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις από αφθαλμίατρο για να εντοπιστούν τα αίτια που την προκαλούν και να δοθεί η ανάλογη θεραπευτική ή παρηγορητική αγωγή.

 

Από ποια ηλικία μπορεί να γίνει χρήση φακών επαφής;

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Οι περισσότεροι οφθαλμίατροι δίνουν φακούς επαφής όταν ένα άτομο βρίσκεται ανάμεσα στην ηλικία των 11 με 14 ετών. Σημασία έχει το κατά πόσο είναι υπεύθυνος κάποιος να εφαρμόζει τους κανόνες υγιεινής και φροντίδας που αποτελούν την βασικότερη προϋπόθεση για τη χρήση των φακών επαφής. Απαλλασσόμενοι οι νέοι από τα γυαλιά αποκτούν καλύτερη όραση, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισθάνονται περισσότερο ελκυστικοί στους γύρω τους. Οι φακοί επαφής με τις δυνατότητες που έχουν σήμερα είναι μια πολύ καλή επιλογή για την διόρθωση της όρασης σε όλες τις ηλικίες. Οι ημερησίας αντικατάστασης είναι προτιμότεροι διότι απαιτούν ελάχιστη φροντίδα.

 

Έγχρωμοι φακοί επαφής, είναι επικίνδυνοι;

Όχι φυσικά και δεν είναι επικίνδυνοι αρκεί ο χρήστης τούς όπως και σε όλες τις άλλες κατηγορίες φακών επαφής να κάνει ορθή χρήση. Οι χρωματιστοί φακοί επαφής είτε είναι διακοσμητικοί είτε είναι ταυτόχρονα και διορθωτικοί είναι και αυτοί ιατροτεχνολογικά προϊόντα κατασκευασμένα κάτω από αυστηρές προδιαγραφές, απαραίτητα πρέπει να φέρουν σήμανση CE μαζί με τον τετραψήφιο κωδικό αναγνώρισης του κατασκευαστή. Τολμήστε να τους δοκιμάσετε!

 

Σιλικόνη Υδρογέλη η επανάσταση στους φακούς επαφής!

Τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς παρουσιάστηκαν καινούρια υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται και στην βιομηχανία κατασκευής οπτικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων όπως είναι οι φακοί επαφής. Οι φακοί επαφής νέας γενιάς Σιλικόνης Υδρογέλης που παρουσιάστηκαν την τελευταία δεκαετία συγκριτικά με τους φακούς επαφής Υδρογέλης προσφέρουν στον χρήστη τους τα εξής πλεονεκτήματα
• Λευκότερα και πιο υγιή μάτια
• Εξάλειψη των επιπλοκών που συνοδεύουν την ξηροφθαλμία
• Δυνατότητα χρησιμοποίησης των φακών επαφής για περισσότερα χρόνια
• Δυνατότητα πιο ασφαλέστερης παρατεταμένης χρήσης

Αναλυτικότερα το κυριότερο πλεονέκτημα των φακών επαφής Σιλικόνης Υδρογέλης σε σχέση με τους φακούς επαφής Υδρογέλης, είναι ότι περιορίζουν σημαντικά τα κλινικά συμπτώματα που προέρχονται από την υποξία, κατάσταση η οποία δημιουργείτε συνήθως από την παρατεταμένη χρήση φακών επαφής Υδρογέλης, αυτό οφείλετε στην εξαιρετική ιδιότητα των φακών επαφής νέας γενιάς να επιτρέπουν υψηλή διαπερατότητα οξυγόνου προς τον κερατοειδή του ματιού. Συγκριτικά με τούς φακούς επαφής Υδρογέλης στις περισσότερες περιπτώσεις επιτρέπουν μέχρι και την πενταπλάσια ροή ποσότητας οξυγόνου προς τον κερατοειδή που έχει ως αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω.

 

Τι συμβολίζει ο δείκτης Dk/t στους φακούς επαφής;

Ο δείκτης Dk/t έχει να κάνει με την αεροδιαπερατότητα του φακού επαφής. Πρίν την τελική έγκριση και πιστοποίηση ενός μοντέλου φακών επαφής περνάει και την εξέταση αεροδιαπερατότητας. Η εξέταση αεροδιαπερατότητας καθώς και οι μετρήσεις γίνονται εργαστηριακά με τυποποιημένες κλίμακες που ισχύουν για όλους τους κατασκευαστές. Συμπερασματικά, όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης Dk/t τόσο περισσότερο οξυγόνο περνάει από τον φακό επαφής κατά την διάρκεια χρήσης και καταλήγει στο μάτι μας.

 

Υπεριώδης ακτινοβολία τι είναι;

Η υπεριώδης ακτινοβολία ή αλλιώς ακτίνες UV είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ως μία από τις κύριες πηγές φυσικής εκπομπής τους είναι ο ήλιος.
Οι ακτίνες UV επηρεάζουν κάθε ζωντανό οργανισμό και επιβάλετε η λήψη μέτρων προστασίας από αυτές.
Η συνεχιζόμενη έκθεση των ματιών στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα σοβαρές βλάβες όπως είναι η κερατοπάθεια, το πτερύγιο και ο καταρράκτης. Για σκοπούς προστασίας συνίσταται η χρήση γυαλιών ηλίου με φίλτρο προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Μυωπία τι είναι;

Η μυωπία είναι ίσως η πιο συνιθισμένη οφθαλμική πάθηση κατά την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να δει καθαρά σε μακρινή απόσταση. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ακτίνες του φωτός δεν εστιάζουν στον αμφιβληστροειδή του ματιού αλλά σε διαφορετικό σημείο μπροστά από αυτόν. Η μυωπία μετριέται σε διοπτρίες (βαθμούς) και χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το ύψος της.

Α) Χαμηλή, μέχρι τρεις βαθμούς

Β) Μέση, από τρεις μέχρι έξι βαθμούς

Γ) Υψηλή από έξι βαθμούς και επάνω

 

Αστιγματισμός τι είναι;

Ο αστιγματισμός είναι οφθαλμική πάθηση κατά την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να δει καθαρά, δηλαδή βλέπει παραμορφωμένα ή και θολά τα διάφορα αντικείμενα σε όλες τις αποστάσεις. Ως αίτιο του αστιγματισμού συνήθως είναι η διαφορετική καμπυλότητα του εμπρόσθιου μέρους του ματιού, το οποίο αντί για σχήμα σφαιρικό έχει σχήμα ωοειδές. Υπάρχουν δύο είδη αστιγματισμού, ο μυωπικός αστιγματισμός ο οποίος είναι πιο συχνός και ο υπερμετρωπικός, ο οποίος είναι πιο σπάνιος. Οι ασθενής που πάσχουν από αστιγματισμό συνήθως πάσχουν και από μυωπία ή υπερμετρωπία.

 

Υαλουρονικό νάτριο τι είναι;

Tο υαλουρονικό οξύ αποτελεί βασικό συστατικό του σώματός μας καθώς εντοπίζεται σε μεγάλες ποσότητες στους συνδετικούς ιστούς, στο δέρμα, στις αρθρώσεις καθώς και στο υαλώδες σώμα του οφθαλμού.
Είναι ιδιαίτερα υδρόφιλο, ιδιότητά που είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της απαραίτητης υγρασίας του οργανισμού και την ενυδάτωση του.

Με την πάροδο της ηλικίας η κυτταρική παραγωγή του υαλουρονικού οξέος μειώνεται. Η μείωση του υαλουρονικού οξέος αρχίζει συνήθως από την νεαρή ηλικία των 20 ετών, ενώ μετά τα 40 η πτώση γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή και έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του όγκου και της ελαστικότητας του δέρματος και την εμφάνισή των ρυτίδων. Οι αρθρώσεις στα οστά μας χάνουν την ελαστικότητα τους.

Στα μάτια τα συμπτώματα της έλλειψης υαλουρονικού οξέος εμφανίζονται με τη μορφή της κούρασης και της ξηροφθαλμίας, ερεθισμών όπως κόκκινα μάτια και εμφάνιση μικρών φλεβών στο λευκό του ματιού κ.α. Το αποτέλεσμα είναι αλλοίωση του χρώματος καθώς και άτονο, θαμπό βλέμμα. Η μείωση του υαλουρονικού οξέως είναι η αιτία της πρεσβυωπίας.

 

Πρεσβυωπία τι είναι;

Τα μάτια έχουν την ικανότητα να εστιάζουν σε διαφορετικές αποστάσεις. Όταν εστιάζουμε κοντά, συσπάται ο ακτινωτός μυς επιτυγχάνοντας την αύξηση της κυρτότητας του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού. Η πρεσβυωπία οφείλεται στην μείωση της ελαστικότητας του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού. Οι συνέπειες της μείωσης της ελαστικότητας του κρυσταλλοειδούς φακού είναι η αδυναμία εστίασης σε κοντινές αποστάσεις. Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλλου γύρω στην ηλικία των 40 ετών θα εμφανίσουν πρεσβυωπία.

 

Κερατόκωνος τι είναι;

Ο κερατόκωνος είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση κατά την οποία ο κερατοειδής του ματιού λεπταίνει ενώ παράλληλα αυξάνεται κατά μήκος δημιουργώντας προεξοχή, τον λεγόμενο κώνο.Το ανώμαλο/κωνικό σχήμα που αποκτά ο κερατοειδής προκαλεί σοβαρότατες παραμορφώσεις στην όραση του ασθενή. Η Ονομασία της οφθαλμικής πάθησης Κερατόκωνος προήλθε από το κωνικό σχήμα που αποκτά ο κερατοειδής.

 

Τι σημαίνει η αναγραφή RX ή PX only;

Είναι συντομογραφία της αγγλικής λέξης prescription δηλαδή συνταγή. Όταν επάνω στην συσκευασία ένος ιατροτεχνολογικού προϊόντος όπως είναι οι φακοί επαφής υπάρχει αυτή η αναγραφή σημαίνει ότι ο τελικός αποδέκτης/χρήστης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του έγκυρη ιατρική συνταγή και επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τους φακούς επαφής σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού του.

 

Πολωτικό φίλτρο (polarized) στα γυαλιά ηλίου, ποια η χρησιμότητα;

Τα γυαλιά ηλίου με πολωτικό φίλτρο (polarized) μειώνουν αισθητά το θάμπωμα που προκαλείται από την κάθετη αντανάκλαση των ακτίνων του Ηλίου σε λείες επιφάνειες όπως για παράδειγμα είναι το νερό, η άσφαλτος, ο ανεμοθώρακας (παρμπρίζ) των αυτοκινήτων, ή το χιόνι. Τα απλά γυαλιά ηλίου χωρίς πολωτικό φίλτρο (polarized) όσο ακριβά και αν είναι δεν έχουν την ικανότητα να αποκλείσουν την αντανάκλαση με αποτέλεσμα τον σημαντικά αρνητικό επηρεασμό της όρασης, της αντίληψης των χρωμάτων, των σχημάτων, της αντίθεσης (contrast) και να δημιουργείτε οπτική σύγχυση. Οι πολωτικοί φακοί προσφέρουν πραγματικά ξεκάθαρη όραση που γίνεται αντιληπτή με την πρώτη ματιά.

 

Πρόσφατη έρευνα για την ορθή χρήση φακών επαφής...

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονικό περιοδικό Optometry and Vision Science αποκάλυψε πώς δυστυχώς μόνο το 2% των χρηστών φακών επαφής ακολουθεί πιστά τις οδηγίες υγιεινής και φροντίδας.

Αντίθετα ποσοστό της τάξης άνω του 80%, ενώ πιστεύει ότι ακολουθεί ορθά τις οδηγίες υγιεινής και φροντίδας, στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι, με δυσάρεστο αποτέλεσμα οι φακοί επαφής ή οι θήκες συντήρησης φακών επαφής να μετατρέπονται πολύ συχνά σε εστίες μολύνσεων που θέτουν σε κίνδυνο την οφθαλμική υγεία.

 

Τα πιο συχνά λάθη:

Σειρά από λανθασμένων πρακτικών από τους χρήστες ευθύνονται για την ελλιπή καθαριότητα των φακών επαφής, συγκεκριμένα:

-Πολλοί χρήστες μηνιαίων φακών επαφής, σπάνια τους αντικαθιστούν στον μήνα αλλά αργότερα.

-Πολλοί χρήστες φακών επαφής συμπληρώνουν τις θήκες συντήρησης των φακών επαφής με διάλυμα καθαρισμού αντί να το αντικαθιστούν πλήρως καθημερινά.

-Λάθη υγιεινής και φροντίδας διαπράττουν ακόμα και οι χρήστες ημερήσιων φακών επαφής διότι, δεν συνηθίζουν να τους αλλάζουν καθημερινά όπως πρέπει αλλά κάθε 2 ή και παραπάνω μέρες…

-Ελάχιστοι αλλάζουν συχνά τις θήκες συντήρησης που φυλάσσονται οι φακοί επαφής και ακόμα πιο λίγοι όσοι τους κάνουν σχολαστικό καθαρισμό,Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε νέους φακούς σε παλιά θήκη, άρα από πλευράς υγιεινής δεν κάνουμε τίποτα

Οι επιπτώσεις:

Ποσοστό της τάξης του 47% των χρηστών φακών επαφής που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε πως τουλάχιστον μια φορά έπαθε μόλυνση στα μάτια εξαιτίας λανθασμένης χρήσης φακών επαφής.

Συμβουλές για ορθή χρήση:

Για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μόλυνσης από λανθασμένη χρήση των φακών επαφής, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας δίνει τις ακόλουθες συμβουλές:

-Πάντα καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι και πάντα καλό στέγνωμα με μια πετσέτα που δεν αφήνει χνούδια πριν την εφαρμογή ή την απομάκρυνση των φακών επαφής.

-Μην φοράτε τους φακούς σας όταν κολυμπάτε στην θάλασσα, στην πισίνα ή όταν κάνετε ντους.

-Μην φυλάσσετε τους φακούς σας σε σκέτο νερό. Χρησιμοποιείτε πάντα τα ειδικό διάλυμα καθαρισμού.

-Αντικαταστήστε τους φακούς σας όταν πρέπει και όχι όταν θυμηθείτε. Αν χρησιμοποιείτε ημερήσιους φακούς, να τους αλλάζετε καθημερινά.Τους δεκαπενθήμερους κάθε δεκαπέντε μέρες και τους μηνιαίους κάθε μήνα.

-Για πιο αποτελεσματικό καθαρισμό των φακών επαφής σας, να τους τρίβετε απαλά με το δείκτη και τον αντίχειρα σας χρησιμοποιώντας το ειδικό διάλυμα καθαρισμού.

-Να αφήνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας την θήκη συντήρησης των φακών επαφής ανοιχτή να «αναπνέει».

-Μην ξεχνάτε την αντικατάσταση της θήκης των φακών σας κάθε μήνα.

πηγή Clickatlife

 

Τι συμβολίζει το BC που αναγράφει η συσκευασία των φακών επαφής;

Το BC ή καμπύλη βάσης υποδεικνύει την καμπυλότητα της εσωτερικής επιφάνειας του φακού επαφής σε mm. Όσο πιο μεγάλη είναι η καμπύλη βάσης (BC) τόσο πιο επίπεδος είναι και ο φακός επαφής, ενώ όσο πιο μικρή είναι η καμπύλη βάσης (BC) τόσο πιο καμπυλωτός είναι ο φακός επαφής. Στατιστικά το 80% των ανθρώπων έχουν καμπύλη βάσης (BC) 8.6

 

Τι συμβολίζει το DIA που αναγράφει η συσκευασία των φακών επαφής;

Το DIA ή διάμετρος υποδεικνύει την διάμετρο που έχει ο φακός επαφής σε mm. Έχει άμεση σχέση με το μέγεθος του φακού επαφής. Όσα πιο μεγάλη είναι η τιμή DIA τόσο πιο μεγάλη είναι η διάμετρος του φακού επαφής, ενώ όσο πιο μικρή είναι η τιμή DIA τόσο πιο μικρή είναι η διάμετρος του φακού επαφής. Οι συνήθεις τιμές διαμέτρου κυμαίνονται από το 13.8 έως το 14.5 (σε mm)

 

Ποιά η χρησιμότητα των τεχνητών δακρύων;

Τα τεχνητά δάκρυα, αποτελούν άμεση λύση στο πρόβλημα της ξηροφθαλμίας, χωρίς όμως να την θεραπεύουν.
Η ξηροφθαλμία μπορεί να έχει ένα από τα παρακάτω αίτια ή να συνυπάρχουν,
α) Μη επαρκής παραγωγή δακρύων.
β) Μη συχνοί βλεφαρισμοί
γ) Παραμονή σε περιβάλλον με μη ιδανικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα τεχνητά θερμενόμενοι ή κλιματιζόμενοι χώροι.

δ) Παραμονή σε περιβάλλον όπου υπάρχει σκόνη, καπνός, καυσαέρια κτλ.

ε) Παραμονή, έκθεση για αρκετές ώρες μπροστά από συσκευές που εκπέμπουν ακτινοβολία, όπως είναι τα monitor (οθόνες) υπολογιστών, τηλεοράσεων κτλ

Αν τα συμπτώματα σας παραμένουν, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να μελετήσει την περίπτωση σας οφθαλμίατρος ή οπτικός.